Anasayfa İş Dünyası Özbeyoğlu’nun 3. Nesil Yönetiminden Mehmet SARAÇOĞLU İle Soru Cevap

Özbeyoğlu’nun 3. Nesil Yönetiminden Mehmet SARAÇOĞLU İle Soru Cevap

• Lütfen firmanızın kuruluş sürecini paylaşır mısınız? Keşfetmiş olduğunuz hangi ihtiyaç, sizi firmayı kurmaya yönlendirdi.

Firmamızın kuruluş süreci 1950’li yıllara dayanıyor. 1955 yılında Özbeyoğlu markasının ilk temelleri birinci nesli Saraçoğlu kardeşlerin Beyoğlu Kuruyemişçisi adıyla, Samsun Gazi Caddesi’nde toptan ve perakende olarak kuruyemişçiliğe başlamaları ile atıldı.

1955 yılında Beyoğlu Kuruyemişçisi olarak açılan ve 1980 yılında Özbeyoğlu adıyla markalaşan Özbeyoğlu Kuruyemiş, 1992 yılından bugüne kurumsal bir yapıyla Saraçoğlu Kuruyemiş ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. olarak faaliyetini sürdürüyor.

• Kurulduğunuz ilk yıl üretim kapasiteniz, satış hacminiz ve satış yaptığınız bölgeler neydi? Ve yatırım olarak neden başka şehirleri değil de Samsun’u tercih ettiniz?

Firmamız kurulduğunda sadece Samsun özelinde bir satış periyodu vardı. İlerleyen yıllarda sınırlarımızı genişlettik; Samsun’u kapsayan dağıtım ağımızı tüm Karadeniz Bölgesi’ne yaydık. Dağıtım ağımızı genişletmek için çeşitli yatırımlarımız da devam ediyor. Yakın zamanda İstanbul’da merkez depomuzu açtık ve çeşitli noktalarda konumlanmaya başladık. Amacımız Türkiye’nin büyük çoğunluğunu Özbeyoğlu markası ile tanıştırmak.

• Lütfen şu an itibariyle ulaşmış olduğunuz kapasite, fabrikalarınız, üretim çeşitliliğiniz satış hacmi ve satış yaptığınız bölgeler ve varsa ülkeler hakkında bilgi verir misiniz?

Tesisimiz Samsun Organize Sanayi Bölgesinde 6.000m2 kapalı alanda bulunmaktadır. ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalı üretimiyle uluslararası kalite standartlarında üretimini gerçekleştirmektedir. Yılda 6.000 ton kuruyemiş üretebilen fabrikamızda her çeşit ürün tasniflenir, kavrulur, paketlenir ve uygun şartlarda depolanır. Bunun yanında yıllık 10.000 ton işleme kapasiteli son teknoloji renk ayırıcı makinelerimizin de dahil olduğu ayçekirdeği işleme tesisimizle de müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Paketli ürünlerimiz büfe, bakkal, market ve ulusal zincirlerin çoğunda bulunabilir. Bunların içinde Migros, Carrefour, Makromarket ve METRO Grossmarket’lerde mevcut. Bunun yanında daha geniş ürün yelpazesi ile dökme grubunda da tüm geleneksel kuruyemiş satış perakende noktalarında ürünlerimiz bulunabilir. (Samsun, Ordu, Tokat, Amasya, Sinop, Ordu ve Giresun)

• Geçmişe dönüp baktığınızda firmanızı bugüne taşıyan kararlarınız ve yatırımlarınız hangileri oldu, paylaşır mısınız?

1955’ten bu yana en büyük derdimiz “tüketiciye kaliteli ürün sunmak” oldu. Bu benim üç nesil önce büyüklerimin de en büyük derdi olmuş; bugün bizim de aynı şekilde önemsediğimiz bir hedef. Bunun için ürünlerin toplanmasından tüketiciye sunulmasına kadar olan süreçte çok özenli davranıyoruz. Özbeyoğlu’nu konumlandırdığımız alan ise kuruyemiş gurmeliği. Damak tadıyla iyi kuruyemişi ayırt eden tüketicilerimiz için gurmelik bilinciyle hareket ediyoruz. Özbeyoğlu’nun gurmeliği önce tedarikçisinden yani ürünü üreten çiftçisinden itibaren başlıyor; sonra fabrikamızda kullandığımız kendi yapımımız olan fırınlarımız ürünümüze kendine has lezzet katıyor; paketlenen ürünün gurme lezzetinin son halkası ise satışla birlikte sahada devam ediyor. Tüm bu zincirin halkaları gurme ürünü ortaya çıkarıyor.
Diğer bir değişle; yıllardır tüccar bir firma olmaktansa biz hep kuruyemişçi olmayı tercih ettik. Bu nedenle de ürün kalitesi bizim hep öncelikli olarak önemsediğimiz konu oldu. Türkiye’nin damak tadı özellikle kuruyemiş konusunda gayet gelişkin, bu yüzden de ürüne gösterdiğimiz itina bizi bu seviyeye çıkarttı.

• Bu yıl ya da gelecek yıllar için yeni bir yatırım planlıyor musunuz? Bu yatırım sizi hem rakamsal hem de bulunduğunuz sektör itibariyle hangi noktaya taşıyacak?

Son yıllarda markalaşmayla ilgili ciddi yatırımlarımız söz konusu. Özellikle e-ticaret alanında www.cerezciyiz.biz ve www.toptankuruyemismarketi.com online alışveriş sitelerimizle tüm Türkiye’ye aynı gün kargo imkanı ile ulaşabiliyoruz. Memnuniyet oranlarımız her iki platform için de %90’ın üzerinde. Bunun yanında üretim teknolojimizi yenilemek ve kapasitemizi artırmak üzere bu yıl yeni makine yatırımlarımız gerçekleşecek.

• Yurtdışı çalışmalarınız hakkında açıklama yapar mısınız? İlk ihracatınız ya da ilk işbirliğiniz hangi ülkeyle hangi yılda ve açıklamanız mümkünse hangi isimlerle oldu? Şu anda bu ilişkilerin geldiği nokta neresidir? Daha açık bir deyişle hangi ülkelere, ne kadar ihracat yapıyorsunuz? İhracatta sizi özel kılan unsurların altını çizer misiniz? Bu yılki ihracat hedefinizi de ifade eder misiniz?

İlk ihracatımızı 2005 yılında gerçekleştirdik. Kuruyemiş sektöründe ihracat hareketli devam ediyor. Hem çiğ üründe hem de kavrulmuş üründe özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde talep var. Ürünlerimizde küçük değişiklikler yaparak lokal lezzetler yakalayarak müşterilerimize hizmet verebiliyoruz. Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin, Libya, Rusya ve Tacikistan gibi alternatif pazarlarda da ürünümüz raftaki yerini aldı. Fakat henüz almamız gereken çok yol var. Yurt dışındaki üreticiler, özellikle Amerikan markaları ürün pazarlama ve konumlandırma konusunda çok başarılı. Onları kendimize örnek alıp ihracat yolunda da sağlam adımlarla büyümek istiyoruz.

• Soruyu, üretim yaptığınız alanda yarattığınız farklılık açısından Türkiye ve dünya açısından değerlendirir misiniz? Bir başka deyişle sizi bu alanda farklı özellikler nelerdir? İleride bu doğrultuda yeni bir projeniz var mı?

Türkiye kuruyemiş konusunda özel bir yere sahip. Kuruyemişte dünya standartlarına baktığımızda Türkiye’de iyi ürün üretiliyor. Özbeyoğlu olarak dünya pazarında da lezzetli ürünlerimizle konumlanma yolunda çalışmalarımız devam ediyor.

Daha Fazla Makale Yükle
  • Allianz Türkiye Dijital Dünyanın Kapılarını Aralıyor

    Türkiye sigorta sektörünün lider şirketi Allianz, müşterilerin talep ve ihtiyaçlarına daha…
Daha Fazla Yükle İş Dünyası

Diğer Yazılar

Allianz Türkiye Dijital Dünyanın Kapılarını Aralıyor

Türkiye sigorta sektörünün lider şirketi Allianz, müşterilerin talep ve ihtiyaçlarına daha…